Monday, March 8, 2010

Hikmah Al-Quran

Berakhlak Dengan Ajarannya. Sesungguhnya Allah SWT tidak menurunkan Al-Quran semata-mata dengan tujuan membacanya, mendengarnya atau memperelokkan bacaan sahaja, tetapi tujuan yang lebih utama ialah untuk manusia beramal dengannya. Alangkah indahnya kata-kata Sayidatina Aishah r.a. ketika ditanya tentang akhlak Nabi SAW, maka dia menjawab “Akhlaknya adalah Al-Quran”. Sebaik-baik manusia dalam berinteraksi dengan Al-Quran bukan hanya setakat membaca dan menghafaznya sahaja, tetapi perlu menghayati kandungannya dan seterusnya mengamalkannya. Sepatutnya seorang muslim itu mestilah bersifat dengan sifat “Quraniyan” iaitu mencontohi semua yang ada dalam Al-Quran, maka apa-apa yang diperintah oleh Al-Quran dia akan mematuhinya dan apa-apa yang ditegah oleh Al-Quran maka dia menghindari daripadanya.

SALAM....kawan2.... Hadis Sahih hari ini......

Abu Musa ra mengatakan bahawa Rasulullah saw bersabda: "Orang yang paling besar pahala solatnya ialah orang yang paling jauh(dari Masjid). Dan sesudah itu ialah orang yang menunggu-nunggu waktu untuk solat sehingga ia solat dengan imam, lebih besar pahalanya daripada ia solat (sendiri) kemudian tidur." (Bukhari)

PERHATIAN!!!

SALAM.... Perhatian kepada semua kawan- kawan Semester 2 09/10,, maklumat terkini yang kami perolehi dari penyelaras ROS, Encik Zulkifli b. Mamat, bahawa penyelarasan bagi kos bimbingan dan kaunseling untuk ROS semasa Semester 5 kelak. Diharap kawan- kawan maklum dengan perkara ini. Namun, hal ini boleh berubah dari semasa ke semasa. Sekian, terima kasih.

Sunday, March 7, 2010

Free Clock